Az önéletrajzról

Az önéletrajz célja, hogy felkeltsd az érdeklődést magad iránt, és lehetőséget kapj egy személyes találkozóra, ahol jobban megismerhetnek Téged, és Te is több információt gyűjthetsz a munkáltatóról. A jelentkezési dokumentumok legtöbb esetben az önéletrajz, és a kísérőlevél.

Az álláskeresés egyik mérföldköve az önéletrajz összeállítása. Légy alapos, mert a jó önéletrajz fél siker, ez adja Rólad az első benyomást, amely sokszor döntő lehet. Bizonyíts be, hogy Te vagy a legalkalmasabb ember az adott pozícióra.

Az önéletrajz legyen:


Az önéletrajznak tartalmaznia kell a következő pontokat:

1. Személyes adatok: születési év-, hely, értesítési és lakcím, telefonszám, e-mail cím, fax, családi állapot, állampolgárság

2. Tanulmányok:

3. Speciális tréningek, tudományos munkák: érdemes azokat felsorolni, amelyek a megpályázott pozícióval kapcsolatba hozhatók.

4. Munkatapasztalat, szakmai gyakorlat:

5. Nyelvtudás: soroljuk fel melyik nyelvet milyen szinten használjuk, és mikor, milyen vizsgát sikerült letenni az adott nyelvből! (a vizsga szerinti szint nem feltétlenül azonos a tényleges tudással!)

6. Számítógépes ismeretek: soroljuk fel azokat a software-eket, amelyeket felhasználói szinten ismerünk, ill. amelyeken programozni tudunk.

7. Jogosítvány

8. Egyéb: bármilyen egyéb készség, érdeklődési terület és az ehhez kapcsolódó ismeret felsorolható, pl.: gépírástudás, hobby


Ha friss diplomás vagy, viszonylag kevés munkatapasztalattal, ugyanakkor széleskörű elméleti ismeretekkel, az életrajz írásakor a fenti sorrendet kövessed. Később, amikor majd több tapasztalattal rendelkezzel a munkaerő-piacon, érdemes lesz a 4. pontot a 2. és 3. elé tenni, mert addigra valószínűleg erősséged már a gyakorlati jártasság lesz.

Elkészítem a saját Önéletrajzomat az oldal segítségével!