Az állásinterjúról

Előttünk a nagy lehetőség: személyesen is bemutatkozni a vágyott vállalatnál. Hogyan zajlik a felvételi interjú, hogyan öltözzünk, milyen kérdésekre számítsunk, és hogyan válaszoljuk meg azokat?

Te választod a munkát, nem ő téged!
Ne felejtsük el, nem csak a vállalat választ egy új munkatársat; mi is választunk.

Elkövetkezendő éveink munkaterületét, karrierlehetőségünket határozza meg, amikor új munkahelyet találunk. Még ha százan állnak is mögöttünk, ugyanarra a helyre pályázva, akkor is körültekintően kell a saját szempontrendszerünk, a saját értékrendünk alapján döntenünk. Nem biztos, hogy az az állás, ami száz másik pályázónak megfelel, a mi egyéniségünkhöz, a mi elvárásunkhoz is illik. Ezért is fontos, hogy minél többet megtudjunk a megpályázott állásról, a munkahelyi körülményekről, a vállalati légkörről. Kérdéseink megmutatják őszinte érdeklődésünket, a válaszok pedig segítenek alátámasztani választásunk helyességét.

Hogyan viselkedjünk állásinterjún?

Minden bizonnyal a torkodban dobog a szíved, amikor átléped a személyzeti iroda küszöbét, de szedd össze magad, vegyél néhány mély lélegzetet, és mosolyogj! Nemcsak a bent lévőkre teszel majd jó benyomást, hanem benned is csökken a feszültség! Ne ijedj meg, ha többen vannak az irodában, mint vártad, és hirtelenjében nem tudod, kihez fordulj. Mutatkozz be hangosan, hogy mindenki hallja! Majd érdeklődj az iránt, aki meghívott a beszélgetésre!
Kézfogásod legyen határozott, de azért ne ess át a ló túlsó oldalára: a kézropogtatást senki sem szereti. Kézfogás közben nézz a másik szemébe!
Ha hellyel kínálnak, helyezkedj el kényelmesen a széken! Ügyelj arra, hogy ne ülj mereven, mint aki karót nyelt, de ne csússz hanyagul előre sem. Semmiképpen se nyújtsd ki a lábad! A helyes ülés: lábak összezárva vagy keresztben. Az összezárt lábakat kicsit oldalra fordíthatod, de törzsed maradjon a beszélgetőpartner irányában!
Beszélgetés közben nem kell mindig mereven előre nézned, elkalandozhat a tekinteted, de ha fontos dolgot akarsz mondani, nyomatékul mindig nézz a személyzeti főnök szemébe! Ne gesztikulálj túl sokat, ne grimaszolj. A keresztbe tett kezek bizonytalanságot jelentenek.
Ne viselkedj kihívóan! A nőiesség túlzott hangsúlyozásával, a szexuális vonzerő bevetésével lehetséges, hogy épp az ellenkező hatást éred el, mint szeretnéd.
Legyél természetes, ne próbálj meg másnak látszani, mint amilyen valójában vagy! A szerepjátszást azonnal észreveszi egy tapasztalt szakember. A feltett kérdésekre válaszolj nyíltan, őszintén! Fogalmazz egyszerűen, ne fecsegj! Ne hagyd, hogy félbeszakítsanak, de te se vágj bele más szavába!
Figyelj oda arra, amit mondanak neked! Ne csak a szavak jelentésére, hanem a hangsúlyokra, hanghordozásra, testbeszédre is.

Gyakran feltett interjúkérdések

Az interjúra való felkészülés fontos része, hogy átgondoljuk magunkban gyakran feltett kérdésekre adandó válaszainkat. Ne próbáljuk "betanulni" a válaszokat, inkább képzeljük magunkat az interjúztató helyébe és próbáljuk meg kitalálni, milyen válaszokkal tudjuk őt meggyőzni alkalmasságunkról.

Munkatapasztalat

Általános kérdések

Vezetői képességek

Személyiségi jegyek

Konfliktuskezelés

És mit kérdezzünk mi, ha rajtunk van a sor?

A kérdésfeltevés a legjobb mód arra, hogy első kézből kapjunk információkat a cégről és a pozícióról, valamint lehetőség arra, hogy eladjuk magunkat. Ahhoz, hogy a megfelelő kérdéseket tegyük fel, interjú előtt mindenképpen alaposan tájékozódni kell a cég felől. Kérdezni mindig érdemes, ha lehetőséget kapunk rá, de nem túl sokat. Átgondoltan válasszuk ki azokat a kérdéseket, amelyek valóban fontosak, és a kapott információ teljesebbé teszi a képet, ami kialakult bennünk. Feltehetünk kérdéseket a cégről, a pozícióról, a cég rövid- és hosszú távú terveiről, előmeneteli lehetőségről stb. Fizetésre és egyéb juttatásokra vonatkozó kérdéseket ne tegyünk fel az első interjún, ez későbbi megbeszélések tárgyát képezi, várja meg a munkáltató kérdését. A második vagy harmadik találkozó alkalmával kérjünk részletes szóbeli vagy írásos munkaköri leírást is.

Íme néhány példa:

Mit vegyek fel? Megjelenés az állásinterjún

Első és legfontosabb, ami rögtön szembeötlik rajtunk: a külső megjelenésünk, öltözködésünk. Viseljünk kényelmes, de az alkalomhoz illő öltözéket: öltönyt vagy kosztümöt. Legyünk ápoltak és gondozottak, de óvakodjunk a szélsőségektől. Válogassuk össze ízlésesen és diszkréten a színeket. Ne locsoljunk magunkra túl erős parfümöt vagy borotvaszeszt. Különösen hölgyeknek érdemes észben tartani: nem a bájaikkal, hanem képességeik és szakmai felkészültségük bemutatásával kell meggyőzniük a felvételiztetőt alkalmasságukról. (Kivéve természetesen azt, ha valaki modellnek jelentkezik, de ezek a tanácsok nem az ő számukra készülnek.) Bánjunk óvatosan a sminkeléssel, és ne a legminibb szoknyánkat vegyük fel erre az alkalomra. Ügyeljünk a részletekre is: gyakran mostohán bánunk cipőnkkel, körmeinkkel. Ezúttal ne feledkezzünk meg a tisztításukról!